Ce este gingivita

Gingivita este o inflamație superficială a gingiilor. Aceasta apare din cauza bacteriilor și reprezintă primul stadiu al afecțiunii parodontale. Spre deosebire de stadiul următor, parodontita, ea este reversibilă. Dacă nu este tratată la timp, poate evolua către afecțiuni mai serioase și poate duce chiar pierderea dinților.

În ceea ce privește boala parodontală, aceasta reprezintă cea mai comună afecțiune cronică inflamatorie:

  1. 8 din 10 persoane cu vârsta de peste 35 ani prezintă o formă de afecțiune a gingiilor;
  2. ocupă locul 6 printre cele mai răspândite boli;
  3. poate duce la pierderea dinților și afectarea întregului organism;
  4. nu determină apariția durerilor sau vreun disconfort intens, iar cel mai întâlnit simptom este sângerarea gingiilor.

Care sunt simptomele gingivitei

Principalul semn de apariție a gingivitei este reprezentat de sângerarea gingivala, care nu apare însă și la fumători. Alte semne care indică apariție gingivitei sunt următoarele:

  1. Gingii umflate;
  2. Gingii care capătă o nuanță de roșu închis;
  3. Sângerări ale gingiilor în timpul periajului;
  4. Respirație urât mirositoare;
  5. Retracție gingivală;
  6. Gingii sensibile

 

Ce este gingivita

Cum se tratează gingivita

Tratamentul gingivitei trebuie efectuat încă din stadiile incipiente ale afecțiunii, pentru a preveni apariția complicațiilor. Tratamentul profesional al gingivitei include, de regulă, următoarele proceduri:

Curățarea profesională a dinților – precum îndepărtarea plăcii dentare, a tartrului și a bacteriilor din cavitatea bucală.

Restaurarea dentară – în cazul în care există plombe sau coroane dentare care îngreunează curățarea corectă a dinților sau care produc iritații ale gingiei, medicul stomatolog va reface dinții afectați.

În plus, medicul stomatolog va recomanda un program de îngrijire a dinților pe care să îl urmezi acasă. Îngrijirea zilnică a dinților este esențială pentru tratarea gingivitei, iar dacă urmezi cu strictețe programul de îngrijire, gingiile vor căpăta treptat culoarea roz, iar țesuturile se vor vindeca în câteva zile sau săptămâni, după caz. 

Cum previi apariția gingivitei

Apariția gingivitei poate fi prevenită dacă sunt respectate câteva reguli esențiale:

O igienă orală corectă – trebuie să te speli pe dinți cel puțin de două ori pe zi, dimineața și seara, și să folosești ața dentară cel puțin o dată pe zi. În plus, e recomandat să te speli pe dinți și după fiecare masă. Folosește ața dentară înainte de periaj, pentru a îndepărta mai bine resturile alimentare care pot favoriza acumularea de bacterii.

Control stomatologic periodic – este esențial să mergi la medicul stomatolog în mod regulat, la fiecare șase luni sau un an. În cazul în care există factori de risc care cresc șansele de apariție a parodontozei, derantrajul și curățarea profesionistă a dinților sunt cu atât mai importante. În plus, radiografia dentară poate identifica din timp orice posibilă afecțiune dentară.

O alimentație echilibrată – alimentația influențează în mare măsură sănătatea orală, iar în cazul persoanelor care au diabet trebuie să se țină sub control nivelul de zahăr din sânge, deoarece acesta influențează sănătatea gingiilor. Sunt recomandate alimente precum verdețuri, citrice, ceai verde, mere, țelină și produse lactate.

Gingiile sănătoase nu înseamnă doar un zâmbet frumos și natural, ci ajută și la:

  1. prevenirea mobilității dinților sau pierderii lor;
  2. prevenirea și controlul unor boli sistemice;
  3. prevenirea apariției unor probleme estetice dentare;
  4. prevenirea apariției unor probleme de vorbire;
  5. prevenirea apariție respirației urât mirositoare sau a unor probleme de masticație;
  6. prevenirea apariției unor probleme ireversibile la nivelul dinților și gingiilo

Este bine cunoscut ca o igiena dentara buna ne ajuta sa avem dintii sanatosi. Pe langa adoptarea unei igiene corespunzatoare, trebuie sa fim atenti si la alimentatia pe care o avem zi de zi. Pentru asta, ne-am gandit sa venim in ajutorul tau. Este important de mentionat ca prin crearea unui mediu acid la nivelul cavitatii orale se va favoriza aparitia cariilor dentare.

Astfel, regasesti mai jos o scurta lista cu alimente si bauturi pe care poti sa le consumi fara a-ti face griji ca vei face carii:

Produsele lactate (branzeturi):

Branza este un aliment care previne aparitia cariilor. Intr-un studiu publicat de General Dentistry, intr-un lot de 68 de participanti cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani, s-a studiat pH-ul dentar inainte si dupa ce acestia au consumat branza, lapte, iaurt. Astfel, pH-ul placii bacteriene era unul bazic dupa 30 de minute de la consumarea acestor produse. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca pH-ul bazic din placa bacteriana produs de branzeturi ajuta la evitarea formarii cariilor, ajutand la intarirea smaltului dentar.

Legumele si fructele bogate in fibre

Acestea ajuta la stimularea glandelor salivare, deci cresc fluxul salivar la nivelul cavitatii bucale. Saliva contribuie la autocuratarea dintilor, actioneaza in aproximativ 20 minute, scazand numarul bacteriilor de la nivelul cavitatii bucale. Alege merele, morcovii sau telina.

Guma de mestecat fara zahar

In timp ce mestecarea gumei cu zahar contribuie la formarea cariilor, consumul gumei fara zahar ajuta la prevenirea depunerii placii bacteriene.

Laptele

In urma unei mese cu alimente bogate in zaharuri, laptele va ajuta sa create un pH bazic la nivelul placii bacteriene.

Ceaiul verde si ceaiul negru

Aceste bauturi consumate fara zahar adaugat impiedica depunerea placii dentare si diminueaza bacteriile prezente in aceasta. Puteti afla mai multe despre tipul de bacterii si examenul microbiologic de la nivelul cavitatii bucale in afectiunile orale din articolul nostru de curs.

Vinul

Vinul rosu cu precadere contine antioxidanti care au proprietati benefice si la nivelul cavitatii orale.

Ciocolata neagra

Ciocolata neagra cu un continut de cacao ridicat poate fi recomandata a fi consumata pentru efectele sale benefice asupra smaltului dentar. Cacao contine tanin, care contribuie la prevenirea cariilor, prin atenuarea procesului de formare a placii dentare.

De evitat sau consumati cu moderatie:

dulciurile (bomboane, acadele, caramele) ce au un contact indelungat cu dintii

produsele fainoase cu un continut ridicat de amidon: chipsuri, paine, produse de patiserie, paste bauturile racoritoare cu mult zahar adaugat sucurile din fructe (fresh-uri) sunt recomandate a se consuma utilizand paiul, pentru un timp de contact cat mai redus cu dintii

citricele si alte alimente acide: evita sa tii in gura pentru o lunga perioada aceste tipuri de alimente

Purtarea protezei dentare poate cauza rareori complicaţii. Iar acest lucru se întâmplă de obicei atunci când nu este respectată igiena orală. Aşadar, pentru a preveni apariţia unor situaţii neaşteptate, cel mai bine este ca persoana care poartă proteză dentară să respecte câteva reguli de îngrijire şi mai ales recomadările făcute de medicul stomatolog.

Curăţarea corectă a protezei dentare, esenţială în prevenirea infecţiilor

Proteza dentară trebuie îngrijită într-un mod special. Cu toate acestea nu reprezintă o activitate foarte complexă şi care să necesite mult timp. Proteza dentară trebuie curăţată riguros, urmând sfaturile date de medicul stomatolog, pentru a evita iritarea gingiilor. Unii medici stomatologi pot recomanda înlăturarea protezei dentare pe timpul nopţii pentru ca ţesuturile aflate sub proteză să nu se lezeze. Alţii, în schimb, nu sfătuiesc să scoată proteza pe timpul nopţii pentru acest lucru va îngreuna procesul de adaptare. Însă, indiferent de momentul ales, cert este că proteza dentară trebuie scoasă cel puţin o dată pe zi. Imediat ce a fost înlăturată proteza trebuie spălată cu o periuţă cu o pastă de dinţi special şi apoi pusă într-un pahar cu apă sau cu soluţie special de curăţat timp de aproximativ 15 minute. Atenţie, însă! Apa sau soluţia trebuie schimbată de fiecare dată când proteza dentară trebuie cărăţată, iar paharul spălat cu atenţie. O atenţie deosebită trebuie acordată şi gingiilor, care trebuie păstrate sănătoase. Pentru aceasta purtătorul de proteză dentară trebuie să îşi curăţe gingiile şi apoi să le maseze pentru a stimuli circulaţia la nivelul acestora. Proteza dentară trebuie clătită cu un jet de apă rece înainte de a fi reintrodusă în gură.

Respectarea unei diete echilibrate împiedică apariţia infecţiilor la nivel dentar.

O atenţie deosebită trebuie acordată, de asemenea, şi dietei. Aceasta trebuie să fie cât se poate de sănătoase şi de echilibrată, bogată în nutrienţi, tocmai pentru a evita infecţiile ce se pot dezvolta la nivelul protezei dentare. De altfel, în primele luni de la fixarea protezei dentare este bine ca pacientul să evite mâncărurile lipicioase sau tari pentru a evita desprinderea protezei, dar şi legumele crude. De asemenea, este esenţial ca muşcatul alimentelor să nu se facă cu dinţii din faţă ci cu ajutoul caninilor. Pentru stabilizarea protezei alimentele trebuie mestecate pe ambele părţi ale gurii.

Ce este gingivita

Ce trebuie să facă părinţii când copiii îşi pierd dinţii de lapte

Atenţie maximă la copiii aflaţi la vârsta când îşi pierd dinţii de lapte! În somn sau într-un moment de neatenţie, pot fi aspiraţi pe căile aeriene. Consecinţele înseamnă respiraţie dificilă, inflamaţie sau infecţii.

Deşi n-aţi fi crezut, povestea Zânei Măseluţă care-i recompensează pe copii cu o monedă pentru fiecare dinte căzut, are şi o utilitate medicală. Părinţii trebuie să monitorizeze pierderea dinţilor de lapte ca să fie siguri că micuţii nu riscă probleme.

“Părinţii trebuie sub orice pretext să se uite în cavitatea bucală a copilului, cu degetul uşor, uşor să vadă dacă e un dinte e mobil sau o dată pe lună, la două luni să vină la medicul dentist pentru un control. Dacă dintele nu e extras la timp, pot apărea inflamaţii ale gingiei sau erupţie dentară, dintele definitiv poate creşte lateral. Apoi există riscul de înghiţire a dintelui şi cel de aspiraţia dintelui de lapte” .

Părinţii trebuie să le verifice frecvent dantura celor mici. În plus, trebuie să-i determine şi pe micuţi să fie atenţi atunci când sesizează că dinţii de lapte se mişcă.

“În primul rând, trebuie să observăm copilul: dacă nu mai mănâncă pe partea aia, încearcă să evite mâncarea dură, mai sângerează din când în când, vedem comportamentul copilului şi atunci dăm alarma” .

În cazul în care dintele a fost aspirat, se instalează respiraţia dificilă şi tusea iritativă. Atunci, vizita la specialistul ORL devine urgenţă.

“Acest dinte ajunge într-o bronhie mai mare sau mai mică în funcţie de dimensiunea lui şi provoacă un proces infecţios pulmonar local. În momentul în care se face o radiografie, se constată prezenţa de corp străin, iar extracţia lui se face uneori extrem de greu.

În pensa cu dinţi ascuţiţi, dintele nu poate fi prins de cele mai multe ori el, alunecând” .

Operaţiunea de extragerea a dintelui se face sub anestezie generală. Însă de cele mai multe ori, nu reuşeşte şi se apelează la intervenţia chirurgicală. Altfel, neextras dintele poate cauza probleme grave.

“Dintele rămâne înclavat ca un dop într-o sticlă, el nu va permite pătrunderea aerului în plămân şi deci ce se va întâmpla după obstacol, înseamnă lipsă de aer, secreţie, abces pulmonar” .

Concluzia: reţineţi că după vârsta de 5 ani, copiii încep să-şi piardă dinţii de lapte. Este momentul în care părinţii trebuie să acorde o atenţie maximă danturii.

Probleme dentare care pot provoca boli corpului tău.

Pentru prea mult timp dinţii au fost trataţi ca unelte, mai degrabă decât ca o parte vie a fiziologiei noastre. Ei au fost extraşi, perforaţi şi plombaţi, iar ca rezultat, au fost provocate daune restului corpului. De aceea este deosebit de vital şi important să înţelegem cele patru motive pentru care problemele dentare provoacă boli corpului.

Infecţii sub dinţi

Pungi de infecţii pot exista sub dinţi şi pot fi nedepistate nici măcar la razele X. Acest lucru este adevărat în special pentru dinţii care au avut canale radiculare, întrucât este incredibil de greu să se înlăture bacteriile şi toxinele din radicule în timpul acestei proceduri.

Aceste infecţii pot persista ani de zile fără ştirea pacientului. Când sunt prezente infecţiile, toxinele pot să ajungă în organism şi să afecteze funcţia sistemului imunitar, ducând la boli cronice degenerative. Odată ce este eliminată infecţia, vor dispare şi majoritatea simptomelor.

Pentru a-ţi menţine gura liberă de bacterii nedorite, ia în considerare mestecatul uleiului, care poate ajuta la înlăturarea bacteriilor nedorite.

Toxicitatea de la materialele de refacere a dinţilor

Amalgamul dentar al plombelor poate elibera în corp mercur, staniu, cupru şi argint. Aceste metale au diferite grade de toxicitate, şi când sunt utilizate ca plombe pentru dinţi, pot coroda sau se pot disocia în ioni metalici. Aceşti ioni migrează ulterior din dinte la rădăcină, gură, os, ţesuturile conjunctive ale mandibulei şi în cele din urmă în nervi. Acest lucru le permite să călătorească spre sistemul nervos central, unde ionii vor rămâne permanent, perturbând funcţionarea normală a corpului, dacă nu sunt înlăturaţi.

Deşi toate metalele utilizate la refacerea dinţilor sunt toxice, cele mai vătămătoare sunt amalgamurile de mercur (argint) utilizate la plombe. Aceste “plombe cu argint” conţin mercur 50% şi doar 25% argint. Mercurul a fost recunoscut ca otravă încă din anii 1500, totuşi a fost utilizat în tehnica dentară încă din 1820.

Aşa cum a fost afirmat în mod inteligent de către Richard Fischer, doctor în chirurgie dentară, “nu mă simt bine utilizând o substanţă, desemnată de Agenţia Mediului din SUA (EPA) ca deşeu periculos. Nu îl pot arunca la cutia de gunoi, nu îl pot îngropa în pământ sau să îl las la groapa de gunoi, dar ei spun că este OK să îl pun în gurile oamenilor. Asta nu are sens”.

Evită plombele cu mercur, şi dacă deja ai unele, scoate-le la un dentist specializat.

Electrogalvanismul

Datorită conţinutului ei mineral, saliva din gură este electroconductibilă. Când saliva interacţionează cu o lucrare dentară ce conţine metal, este creată o baterie ce determină un efect cunoscut ca electrogalvanic. Aceasta este literalmente electricitate generată de plombele persoanei.

Saliva acţionează ca substanţă bună conducătoare de curent, iar plomblele încearcă să se neutralizeze reciproc pentru a echilibra sarcina electrică. Acest lucru face ca materialele toxice din plombă să se erodeze şi să ajungă în corp. Aceasta poate duce la lipsa de concentrare şi memorie, insomnii, probleme psihologice, tinitus (acufene), ameţeli, epilepsie, pierderea auzul şi probleme oculare.

Procedează cu precauţie când este vorba de procedurile/lucrările dentare şi mănâncă adecvat pentru a le evita complet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *